Eco Team

zdobyto 225 pkt

Uczta dzięki pszczołom
Limit punktów: 225 pkt

Jakie potrawy przygotowaliście dzięki produktom zapylanym przez pszczoły?

Do tego zadania zachęciliśmy wszystkie klasy.Za oknem bardzo ciepło wiec jedzenie takich słodkich zdrowych przekąsek, jest teraz jak najbardziej wskazane. Przy okazji nauczyli się ekologicznie odżywiać. Potrawy jakie przygotowała każda klasa to m.in koktajle truskawkowe, szaszłyki owocowe, przepyszne kanapki z sałaty, rzodkiewki, ogórka, pomidora, szczypiorku, deserki owocowe z dodatkiem miodu, zwierzątka warzywne - baranki, węże, pingwinki. Sałatka warzywna na bazie koperku, startego ogórka, bazylii. Młodszym klasom pomagali nawet rodzice, więc była dodatkowa siła i pomoc.

Które składniki zapylane przez pszczoły były dla dzieci zaskoczeniem? Pamiętajcie, żeby dodać do relacji zdjęcia Waszych potraw.

Dzieci zadawały pytanie jak jest to możliwe, żeby pomidory i ogórki były zapylane przez pszczoły. Widać było, szczególnie u młodszych dzieci, ze było to duże zaskoczenie. Wszystkim jednak bardzo spodobał się ten dzień smakowitości i stwierdziliśmy, ze powinien on być częściej w naszej szkole.